Srdečně Vás zveme na setkání celiaků, které proběhne v úterý 18.6. v 17.15 hod. v prostorách pekařství a cukrářství Labužník Celiak na Dolní ulici č.96 ve Frýdku.
 
Na programu bude praktická ukázka přípravy bezlepkových tortil - příprava těsta, smažení, různé druhy náplní.

 


Přijďte se inspirovat a ochutnat. 


Vzhledem k omezenému počtu míst vás požádám o emailové potvrzení vaši účasti, ať může být vaše místo rezervováno. 
 
Těšíme se na Vás.

 

Bezlepkově – Vladěna Halatová
                                    pořádá
           KURZ BEZLEPKOVÉHO PEČENÍ
           Stará Ves nad Ondřejnicí u Ostravy
              
        25.5.2019 /sobota/  ve 13.00 – 18.00h
                (Hasičská zbrojnice, D.Růži 12)
                Stará Ves nad Ondřejnicí
Program:
- pečení: ošatkový chléb, kváskovo-semínkové veky, kváskové Honzovy buchty a odpalované těsto
- povídání si o bezlepkovém pečení a kváskování, předání kvásku
- vaření a pečení se světovou jedničkou mezi kuchyňskými roboty od firmy Kenwood, vařícím robotem Cooking Chef
                            Cena kurzu: 720,- sleva pro členy klubu 10%

               Objednávky na kurz posílejte buď na moje FB stránky  www.facebook.com/vladenahalatova do soukromých zpráv,
                      nebo na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

                           Co si upečete, to si odnesete

 

 

Dobrý den, 

Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na setkání celiaků, které proběhne ve
středu 27.2. v 17.15 hod. v prostorách pekařství a cukrářství Labužník 
Celiak na Dolní ulici č. 96 ve Frýdku.

Na programu bude praktická ukázka přípravy Honzových kynutých buchet plněných povidly a dukátových buchtiček.
Přijďte se inspirovat a ochutnat. 
 
Těšíme se na Vás.


 

   

 

Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na vánoční setkání celiaků, které proběhne ve
středu 12.12. v 17.15 hod. v prostorách pekařství a cukrářství Labužník 
Celiak na Dolní ulici č. 96 ve Frýdku.

Na programu bude praktická ukázka přípravy perníkových šátečků plněných švestkovými povidly. Dále představíme klasické vánoční perníčky, které jsou ihned měkké. Vše ochutnáme při vánočním posezení. Uvítáme, pokud se budete chtít pochlubit s nějakým odzkoušeným vánočním receptem.
  
Přijďte se inspirovat a ochutnat. 
 
Těšíme se na Vás.

 

 

V červnu 2018 jsme iniciovali schůzku s poslancem Ing. Stanislavem Friedrichem, který působí ve Frýdku Místku. Zajímal nás návrh na snížení sazby DPH na bezlepkové potraviny. Komunikaci si můžete přečíst níže.

                                                                                                             

Návrh na změnu snížené sazby DPH

Za Sdružení moravskoslezských celiaků, z.s. bychom chtěli podat žádost o přehodnocení návrhu na snížení DPH na bezlepkové potraviny.

Celiakie je celoživotní onemocnění. Počet celiaků stále stoupá. Dosud je jedinou známou léčbou celiakie přísná bezlepková dieta. Bezlepkové výrobky jsou v porovnání s běžnými potravinami velmi drahé. Podle odhadu se u pacienta s celiakií navýší náklady na jídlo v průměru o 2000 Kč měsíčně. Pro příklad uvádíme např. cenu chleba. Jeho cena se pohybuje v průměru 100 Kč za 800 g. Vzhledem k možnému snížení DPH by se tak mohl život celiaka zkvalitnit, mohl by si také dopřát potraviny, které si mnohdy nemůže ani dovolit (např. některé pochutiny).

Věříme, že vzhledem k tomu, že se v návrhu zatím počítá s potravinami, které nejsou životně důležité (točené pivo, nealkoholické nápoje, apod.), zvážíte situaci a podaří se změnit DPH u potravin, které slouží jako lék.

                                                                      

            Mgr. Kamila Petrušková                                              MUDr. Sylva Gistingerová

            Předsedkyně                                                               primářka dětského oddělení

            Sdružení moravskoslezských celiaků, z.s.                  Nemocnice ve Frýdku-Místku

            Dolní 96

            Frýdek-Místek

 

Odpověď pana poslance:

Dobrý večer paní Petrušková,

Vaši žádost a informaci o naší schůzce jsem předal prof. Adámkové, 
předsedkyni Zdravotního výboru a předsedkyni správní rady VZP. Dle 
jejího sdělení se Zdravotní výbor již problematikou zabývá v širším 
kontextu nejen ve vztahu k celiakii, ale i jiným chorobám vyžadujícím 
speciální výživu.

Informoval jsem o situaci taktéž paní primářku MUDr. Gistingerovou.

Hezký víkend

Fridrich