Suroviny:

  • 250g mouky Sweet
  • 70 g cukru krupice
  • cca 100 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 60 g rozpuštěného málsa
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • citrónová kůra
  • muškátový ořech
  • mandle
  • namočené rozinky v rumu + rum z rozinek


Postup:

Do nádoby dáme mouku, cukr, droždí a část teplého mléka, 
zaděláme kvásek. Sůl zamícháme do mouky, pozor, dbáme na to, aby se 
nedostala sůl do kontaktu s droždím, jinak by přestal kvasit.
Dáme zbytek ingrediencí a mícháme hákem cca 5 min, až nám vznikne 
homogenní (řidší) těsto. NESMÍ TÉCT!!!Opravdu jenom volnější 
kynuté těsto, bude se vám lepit.
Dáme ho do formy kterou si vymažeme máslem a vysypeme mandlovými lupínky.
Necháme kynout cca 1 hod.
Poté pečeme při 140 °C cca 30-40 min.
Vyklopíme na mřížku.
POZNÁMKA - mléko se může lišit od 100-150 ml
Do vánočky si můžeme přidat vše co máme rádi - kandované ovoce, ořechy 
atd...

Suroviny:

4 vejce ( sníh + žloutky)

120 g  cukru

150  ml oleje

100 ml horké vody

100 g Samokypřící směsi Doves Farm

100 g kukuřičné mouky hladké

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

kokos, kakao

 

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme kokosem.  Mouky smícháme s kypřícím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku, olej a horkou vodu. 2/3 těsta přelijeme do formy, do zbytku přidáme lžící kakaa, zamícháme a přidáme do formy. Pečeme cca 35 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů.

 

Suroviny:

250 g uvařených brambor

  70 g mouka směs Smutný

  90 g kukuřičná krupice

  1 vejce

250 g tvarohu

špetka soli,

kukuřičný škrob

jahody

Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami. S těstem pracujeme rychle. Na vále vytvoříme váleček, který rozkrájíme a plníme jahodami. Každý knedlík obalíme v kukuřičném škrobu, aby lépe držel. Vaříme ve vroucí vodě cca 7 min ( po vyplavení 2 minuty).

 

Suroviny:

225 g BLP mouky ( samokypřící  směs White self-raising firmy Doves Farm)

 75 g ml. cukr

 75 g mletých arašídů

 1 vanilkový cukr

175 g másla


Postup:
Do mouky rozdrobíme máslo a ostatní přísady, vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet v chladu.

Dobře se zpracovává přes mlýnek. Tvoříme různé tvary, kolečka, rohlíčky a pečeme 7-10 min.
při 170 st.

(při alergii na arašídy možno nahradit mandlemi).

 

Těsto:

5 vajec, 5 lžíc mletého cukru, 5 lžíc hladké kukuřičné mouky

 

Pařížský krém:

Šlehačku, do které nalámeme 100 g hořké čokolády, přivedeme za stálého míchání k bodu varu (nesmí vařit!) Přes noc necháme vychladit v lednici. Druhý den vyšleháme,  rozetřeme na piškotový plát a stočíme.

 

Postup:

Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme cukr a mouku. Do vzniklé hmoty opatrně vlijeme rozšlehané žloutky a zamícháme. Rozetřeme na plech na pečící papír, který potřeme olejem. Pečeme při 180 st. cca 7 minut. Po vychládnutí potřeme krémem, srolujeme a necháme ztuhnout.